Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 1
cukier puder 0,5 szklanki
cukier puder 2/3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jaja 2
miód 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
mleko 0,5 l
budyń śmietankowy 2 łyżki
masło roślinne 1
orzechy włoskie 300 g
cukier 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

1. CIASTO:
* 0,5 szklanki mąki
* 0,5 kostki margaryny
* 05, szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 jajka
* 2 łyżeczki miodu



Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę i piec 15 minut w 180C.


W drugiej blaszce wykładamy drugą połowę ciasta. Przygotowujemy połowę orzechową i gorącą wylewamy na ciasto. Pieczemy 15 minut w 180C.

2. POLEWA ORZECHOWA:
* 300g orzechów włoskich
* 0,5 kostki margaryny
* 2 łyżki miodu
* 0,5 szklanki cukru



Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu na patelni, dodajemy miód, cukier i mieszamy. Rozgniecione orzechy dodajemy i ostrożnie prażymy przez 3 minuty.

3. KREM:
* 0,5 litra mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki budyniu śmietankowego
* 1 kostka masła śmietankowego
* 2/3 szklanki cukru pudru



W części mleka rozpuścić budyń, resztę zagotować. Ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia.


Do wystudzonego budyniu dodać cukier puder, masło i lekko wymieszać, aż krem stanie się lekki i puszysty.


Na wystudzony biszkopt nałożyć krem i przykryć ciastem z zapieczonymi orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby budyń stwardniał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak