Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7
mąka pszenna 130 g
mąka ziemniaczana 130 g
cukier 250 g
woda 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 2 szczypty
masło 1,5 kostki
cukier puder 2/3 szklanki
galaretka owocowa 3
banan 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec

1. BISZKOPT:
* 4 jajka
* 130g mąki pszennej
* 130g mąki ziemniaczanej
* 250g cukru
* 6 łyżek wody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szczypty soli

Żółtka zmiksować z cukrem. Pod koniec ubijania dodać wodę.

Białka ubić na sztywno ze szczyptami soli. Ubite białka dodać do żółtek.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć razem. Dodać do żółtek z białkami. Wszystko razem bardzo delikatnie i bardzo krótko zmiksować.
Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec 20 minut w 200C.



2. MASA 1:
* 1,5 kostki masła
* 3 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 1kg bananów
* żółta galaretka

Miękkie masło zmiksować z żółtkami. Dodać cukier, a następnie rozgniecione widelcem banany. Dodać tężącą żółtą galaretkę. Wszystko razem zmiksować i wylać na ostudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na minimum 1h.


3. MASA 2:
* 3 białka
* czerwona galaretka

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Przelać na masę bananową. Odstawić do lodówki do stężenia.


4. DEKORACJA:
* 2 banany
* pomarańczowa galaretka

Ciasto udekorować bananami. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak