Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki szynkowo-cebulowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
szynka 50 g
masło lub margaryna 150 g
mleko 6 łyżek
jajko 1 sztuka
sól
czarny pieprz
mąka 200 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
ser gouda 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki szynkowo-cebulowe

Formę do muffinek natłuścić i odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni C. Cebulę oczyścić i posiekać. na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Masło lub margarynę rozpuścić, ubić z mlekiem i jajkiem. Dodać 3/4 sera, zeszklona cebulę i szynkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy , dokładnie wymieszać. Zagłębienia formy do muffinek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, posypać pozostałym serem. Muffinki piec 20-25 minut. Formę wyjąć z pieca, ostudzić i wyjąć babeczki. Podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak