Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 4 szt
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
skórka z pomarańczy
cukier puder 5 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Białka ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy, następnie stopniowo dodajemy mąkę, żółtka , cukier waniliowy , proszek do pieczenia i roztopioną margarynę , wszystkie składniki miksujemy, ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej margaryną i posypujemy bułką tartą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180s i pieczemy ok 30 min, w tym czasie przygotowujemy lukier, cukier puder, sok z cytryny i wodę przelewamy do jednego naczynia i ucieramy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Ostudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy kawałkami skórki z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 15.03.2013 14:34
Też taką robię
bernadetta2 04.04.2012 20:04
super
Wafelek2601 13.01.2012 09:54
super
Iwona51
Iwona51 19.11.2011 09:56
super
Motorek 12.10.2011 10:36
smaczna
Seba 16.09.2011 08:03
pycha
Monika193
Monika193 21.06.2011 22:49
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak