Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowe minibabeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 250 g
cukier puder 50 g
żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna 350 g
kakao 75 g
sól szczypta
masło 2 łyżki
mocna zimna kawa 3 łyżki
cukier puder 200 g
kakao 200 g
cynamon 1 łyżeczka
bita śmietana
jeżyny
pomarańcza
czekolada deserowa 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowe minibabeczki

SKŁADNIKI OD 8-12 SĄ NA NADZIENIE.

Wymieszaj masło z cukrem, aż stanie się puszyste. Dodaj żółtko. Zmieszaj razem mąkę, kakao, sól i czekoladę, a następnie połącz te dwie mieszaniny.
Wyciśnij woreczkiem 60 krążków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Babeczki umieść w lodówce co najmniej na godzinę. Możesz przygotować je wieczorem i zostawić w lodówce na noc, nieupieczone.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Piecz babeczki przez ok 12 minut w środkowej części piekarnika.
Przełóż pergamin z ciasteczkami na suszarkę do naczyń, żeby ostygły.
Roztop masło. Zmieszaj kawę, masło, cukier puder i cynamon, by stworzyły sztywna masę. Wylej nadzienie na połowę babeczek, a drugą połową przykryj je z wierzchu.
Ubij śmietanę i udekoruj nią na górę każdej babeczki. Następnie połóż na wierzchu jeżyny i mały plasterek pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak