Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z cukinii i groszku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 80dag
groszek zielony 8łyżek
cebula 1szt
czosnek 1szt
por (biała część) 5dag
masło 1,5łyżki
wywar z kurczaka 6szklanek
śmietana 18 proc 3/4szklanki
żółtko jajek 1szt
Koperek suszony Prymat 2łyżki
sok z cytryny 1łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
pieprz
ryż 1,5szklanki (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z cukinii i groszku

Cukinie umyć obrać i drobno pokroić w półplasterki. Cebulę czosnek i por zeszklić na maśle a następnie dołożyć cukinię i chwilę smażyć. Podsmażone jarzyny zalać przecedzonym wywarem i gotować 7min. az cukinia zmięknie. Zupę zmiksować posolić dodać groszek i zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy i wlać do reszty. Połączyć ze śmietaną doprawić przyprawami i sokiem. Ryż rozłożyć na talerze zalać zupą posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 27.09.2011 18:21
ciekawy przepis..przyznam że jeszcze nie jadłam takiej zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak