Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęcina zapiekana w sosie rybnym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1,5 kg
wino białe wytrawne 250 ml
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
sos
makrela wędzona 30 dkg
majonez 250 ml
olej 125 ml
sok z cytryny 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
tymianek 1/2 (suszony)
Papryka ostra mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: cielęcina zapiekana w sosie rybnym

Jeden ząbek czosnku drobno siekamy i ucieramy z solą oraz połową tymianku.Cielęcinę myjemy osuszamy i nacieramy przygotowaną mieszanką.Pozostały czosnek kroimy na plasterki.Mięso nacinamy w kilku miejscach i w każde nacięcie wkładamy szczyptę tymianku i kawałek czosnku.Mięso wkładamy do brytfanny podlewamy winem i nakrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy 2 godziny.Makrelę obieramy ze skóry ości usuwamy kręgosłup i dzielimy na mniejsze kawałki.Czosnek obieramy i miksujemy razem z rybą,dodając paprykę sok z cytryny i olej.Kiedy masa będzie jednolita dodajemy majonez i musztardę i mieszamy.Cielęcinę kroimy w plasterki i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 24.01.2012 18:47
ciekawy przepis
dorotka0000025 19.09.2011 11:41
fajne
Krystyna32 17.06.2011 19:56
smaczne
Małgorzata113 21.04.2011 09:58
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak