Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z gęsi z borowikami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęsina 1 kg
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
sok z cytryny 1 szt
masło 2 łyżki
śmietana gęsta 1,5 szklanki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
koperek posiekany 2 łyżki
borowiki 6 szt
kasza 1 szklanka
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z gęsi z borowikami

Grzyby suszone myjemy zalewamy niewielką ilością wody przegotowanej i odstawiamy na 2 godziny,następnie gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły.Marchewkę pietruszkę seler i cebulę obieramy myjemy i razem z umytym mięsem gotujemy na małym ogniu 30 min,dodajemy obrane pozbawione gniazd nasiennych jabłka i gotujemy dalsze 30 min,przecedzamy i łączymy z grzybami razem z wywarem,wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z gęsiny np skrzydełka nogi szyja usuwamy kości i kroimy mięso w kostkę i dodajemy je do wywaru.Gotujemy 3 szklanki osolonej wody wrzucamy umytą kaszę i gotujemy na małym ogniu aż kasza zmięknie i wchłonie wode,ucieramy ją z masłem na jednolitą masę,stopniowo dodajemy śmietanę.Tak przygotowaną kaszę łączymy z wywarem mieszamy i podgrzewamy.Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.07.2011 08:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak