Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek budański

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 20 dkg
cukier puder 10 dkg
cukier waniliowy 1 szt
jajko 3 szt
skórka z cytryny
jabłka 25 dkg
masło 15 dkg
cukier 15 dkg
kasza manna 3 dkg
orzechy włoskie 5 mielone
ser biały 35 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: placek budański

Ser biały mielimy skórkę z cytryny bardzo drobno kroimy,jabłka obieramy i kroimy w kostkę i dzielimy na dwie części.Z mąki orzechów masła,cukru pudru,cukru waniliowego i skorki z cytryny z dodatkiem 3 żółtek zagniatamy,dzielimy ciasto na dwie części i wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy nadzienia-ser,masło kaszę mannę,skórkę z cytryny i jabłka mieszamy dodajemy ubitą wczęśniej pianę z białek z cukrem.Jedną połwę ciasta wałkujemy na placek grubości 3,5 cm układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do piekarnika,gdy się upiecze wyciągamy wykładamy na ciasto nadzienie.Z drugiej połowy ciasta robimy wałeczki i kładziemy je na masie w taki sposób by tworzyły kratkę..Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak