Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz gospodarski

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar mięsno-warzywny 2 litry
śmietana 150 ml
buraki 50 dkg
ziemniaki 20 dkg
cebula 10 dkg
jabłka 15 dkg
pomidory 15 dkg
masło 4 dkg
natka pietruszki
sól
cukier
Kwas burakowy do smaku
ogórki 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz gospodarski

Buraki myjemy oczyszczamy i pieczemy w piekarniku,studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach razem z obranymi jabłkami,całość zalewamy wywarem,dodajemy kwas burakowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu i zostawiamy na 4 godziny.Fasolę płuczemy zalewamy zimną wodą gotujemy i zostawiamy na 2 godziny,potem gotujemy w tej samej wodzie w której były moczone.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,zalewamy wodą i gotujemy.Pomidory obieramy ze skórki,cebulę i ogórki obieramy i kroimy w cząstki razem z pomidorami,podsmażamy na maśle,dodajemy ziemniaki a pod koniec gotowania fasolę.Następnie łączymy całość z przecedzonym barszczem,śmietaną,natką pietruszki gotujemy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.08.2011 07:21
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak