Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Pulchna Szarlotka
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1,1 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 gram margaryny
Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Dodać do ubitych jej. Następnie dodać roztopioną, ciepła margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Nadzienie z jabłek:
* 1 kg jabłek
* 1 kisiel cytrynowy
* 3 łyżki cukry
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.