Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Pulchna Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5
cukier 1 szklanka
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
margaryna 250 gram
jabłka 1 kilogram
kisiel cytrynowy 1
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Pulchna Szarlotka

Ciasto:
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1,1 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 gram margaryny

Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Dodać do ubitych jej. Następnie dodać roztopioną, ciepła margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Nadzienie z jabłek:
* 1 kg jabłek
* 1 kisiel cytrynowy
* 3 łyżki cukry

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak