Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT mały moja wariacja

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 3 łyżeczki
krem do tortów 1 szt
mleko 1 szkl do kremu
margaryna 80 g do kremu
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Na masę cukrową:
woda 35 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
glukoza 5 dag
cukier puder 40 dag
mąka ziemniaczana do blatu
czerwony pisak cukrowy 1/2
cukier puder 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TORT mały moja wariacja

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do piany, dodajemy wodę i delikatnie wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Pieczemy około 30 minut w 180*.
KREM:
Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ilość margaryny i mleka będzie zależna od kremu jaki wybierzemy.
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt kroimy na 3 części i każdą nasączamy kolejno po nałożeniu syropem z brzoskwiń w puszce. Na spód smarujemy grubo krem, na to następny biszkopt i smarujemy cieńszą warstwę kremu i układamy dość grube kawałki brzoskwiń. Nakładamy górny biszkopt i cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu. Również boki tak żeby brzoskwinie nie miały styczności z masą cukrową.
MASA CUKROWA:
W wodzie moczymy żelatyna cały czas mieszając do momentu, aż się rozpuści. Następnie stawiamy naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej, dodajemy glukozę i cały czas mieszamy ( trzeba uważać żeby się nie zagotowało). Powstały syrop zestawiamy z kąpieli i czekamy, aż trochę przestygnie ale nie do końca. Wtedy dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy. Wyrabiamy tak długo, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny. Odbieramy mały kawałek masy ( wielkości małego pomidorka) i dodajemy do niego około 1/2 pisaka ( wyjdzie kolor różowy), wyrabiamy dodając stopniowo jeszcze około 3-4 łyżki cukru pudru, tak żeby masa ponownie miała konsystencje plasteliny. Posypujemy blat mąką ziemniaczaną i wałkujemy białą masę ( podczas wakowanie podsypujemy mąką, żeby masa nie przykleiła się do blatu). Przenosimy na tort. Odcinamy wystające za tort kawałki. Różową masę wałkujemy jak białą, wycinamy serduszka lub to na co mamy ochotę i przyklejamy do tortu za pomocą lukru. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 10.06.2011 18:08
mniam
Misiabe 22.05.2011 18:05
Śliczny!!
Robert10 04.05.2011 10:26
śliczny
gosia47-47 27.04.2011 14:05
piękny
novita23 25.04.2011 18:06
łał piękny
Krystyna32 24.04.2011 07:33
wow ! super
Ania67 19.04.2011 21:45
śliczności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak