Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, połącz z przesianą mąka. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika o temp ok 18 stopni C i upiecz na rumiano. Wyjmij z piekarnika, ostudź, wyjmij z tortownicy, zdejmij pergamin, włóż z powrotem do tortownicy. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody, rozpuść podgrzewając, ostudź. Schłodzone mleko skondensowane ubij na piankę. Twarożek zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z mleczną pianką. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami masy, a potem dodaj do całej masy i znów wymieszaj. Na biszkopt wyłóż cienką warstwę masy serowej, ułóż na niej połówki gruszek osączonych z syropu, przykryj pozostałą masą, wyrównaj powierzchnię. Deser oprósz kakao, ładnie udekoruj listkami mięty lub melisy.