Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik winogronowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
śmietana 1 łyżka
śmietana kremówka 300 ml
cukier puder 1/2 szklanki
cukier wanilinowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
herbatniki 1 opakowanie
winogrona czerwone 1 kiść
winogrona białe 1 kiść
serek homogenizowany 3 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik winogronowy

SKŁADNIKI OD 1-3 SĄ NA SPÓD
SKŁADNIKI OD 4-9 SĄ NA MASĘ SEROWA

Herbatniki dokładnie pokrusz (np możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone herbatniki oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj. Taką jeszcze ciepłą masę wyłóż dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię, używając do tego łyżki, wystudź, wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody, napęczniałą podgrzej, aby się rozpuściła, wystudź. Winogrona dokładnie umyj, osusz, oddziel od gałązki. Każdy owoc przekrój na pół i usuń z niego pestki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z serkiem homogenizowanym. Żelatynę połącz z 2-3 łyżkami masy, dodaj do całości, dokładnie wymieszaj. Masę serową wyłóż na spód z herbatników. Powciskaj w nią połówki winogron, całość zastudź. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak