Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek czeski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 2
margaryna 7 dkg
cukier waniliowy 1
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
mleko 3 łyżki
cukier 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek czeski

Wyżej wymienione składniki są na ciasto.
Przygotowanie ciasta:
mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, wysiekać, dodać jajka rozkręcone z cukrem i resztę składników - zarabiać ciasto. Podzielić na trzy części i upiec trzy placki.

Składniki na masę: pół litra mleka, 5 łyżek kaszy mannej, 2 szklanka cukru pudru, 1 kostka masła
Przygotowanie masy:
cukier utrzeć z margaryną do białości. Z mlek i kaszy ugotować budyń i go wystudzić. Do utartej margaryny z cukrem dodawać po trochę wystudzonego budyniu, cały czas ucierać. Gotową masą przełożyć placki, można polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 18.12.2011 17:14
super
Elżbieta17 19.12.2010 16:00
Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak