Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi kaczki z musem owocowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kaczki 4 szt
sól
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
cebula 2 szt
bulion drobiowy 1 szklanka
śmietana słodka 100 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jabłko winne 1 szt
gruszka 1 szt
aronia 10 dkg
cukier 2 łyżki
sok z cytryny
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: piersi kaczki z musem owocowym

Filety myjemy i osuszamy,nacieramy solą pieprzem i majerankiem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę i dodajemy do filetów na patelnię,mięso podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 20 min.Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.Gruszkę obieramy kroimy na pół i usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.W rondlu podgrzewamy dwie łyżki wody z cukrem,dodajemy aronię,gruszkę i na koniec starte jabłko,gotujemy 6 min mieszamy i zdejmujemy z ognia.Piersi z kaczki wyciągamy z sosu i odkładamy w ciepłe miejsce.Sos zagęszczam,y śmietaną zmieszaną z mąką,chwilkę gotujemy.Filety kroimy w plastry,talerze polewamy sosem,układamy kawałki mięsa i zdobimy musem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.06.2011 13:27
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak