Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z węgorza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wegorz 1000 g
sól do smaku
Goździki całe Prymat 2 szt
sok z cytryny 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
cytryna 6 plastrów
jabłka suszone 8 plastrów
cebula 1 szt
śliwki suszone 5 szt
włoszczyzna 1 szt
pieprz mielony do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z węgorza

Rybę sprawiamy, zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup, a mięso kroimy w dość grubą kostkę.Solimy delikatnie i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.Suszone owoce zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody i odstawiamy na godzinę.Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i szpikujemy goździkami.Do rondla wrzucamy skórę i pozostałe odpadki z węgorza.Dodajemy pokrojoną włoszczyznę, cebulę, plastry cytryny, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.Zalewamy wszystko pięcioma szklankami gorącej wody, zagotowujemy i gotujemy dalej przez godzinę na małym ogniu.Mięso z węgorza zalewamy powstałym wywarem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.Suszone owoce zagotowujemy, odcedzamy i kroimy w paski.Wrzucamy pokrojone owoce z powrotem do wody, w której się gotowały. Dodajemy miód i sok z cytryny.Dodajemy całość do wywaru z ryby, dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami z białego pieczywa.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.04.2011 06:48
pycha
Krystyna32 22.04.2011 06:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak