Rybę sprawiamy, zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup, a mięso kroimy w dość grubą kostkę.Solimy delikatnie i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.Suszone owoce zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody i odstawiamy na godzinę.Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i szpikujemy goździkami.Do rondla wrzucamy skórę i pozostałe odpadki z węgorza.Dodajemy pokrojoną włoszczyznę, cebulę, plastry cytryny, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.Zalewamy wszystko pięcioma szklankami gorącej wody, zagotowujemy i gotujemy dalej przez godzinę na małym ogniu.Mięso z węgorza zalewamy powstałym wywarem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.Suszone owoce zagotowujemy, odcedzamy i kroimy w paski.Wrzucamy pokrojone owoce z powrotem do wody, w której się gotowały. Dodajemy miód i sok z cytryny.Dodajemy całość do wywaru z ryby, dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami z białego pieczywa.Smacznego!