krakowskie pierniki

krakowskie pierniki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód gryczany

    250 ml
  • mąka żytnia

    1/2 kg
  • mąka pszenna

    1/4 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • jajka

    3 szt
  • rum

    50 ml
  • skórka pomarańczowa

  • skórka z cytryny

  • cynamon mielony

    1 dkg
  • goździki

    4 szt
  • pieprz biały Prymat

    szczypta
  • kardamon

    2 gram
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 gramy
  • imbir mielony

    4 dkg
  • przyprawa do piernika

    1 szt
  • soda oczyszczona

    1 dkg
  • orzechy

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni prażymy mąkę żytnią do lekkiego zżółknięcia,to samo robimy z mąką pszenną.Miód i cukier doprowadzamy do wrzenia i studzimy.Do letniego miodu dodajemy 3 jajka,sodę przyprawę do pierników,szczyptę soli przyprawę korzenną orzechy i drobno posiekane skórki.Na stolnicy robimy z mąki kopiec robimy wgłębienie i powoli wlewamy miód i starannie mieszamy.wyrabiamy godzinę i odstawiamy do lodówki na 3 dni.Po tym czasie wałkujemy do grubości 6 mm i wycinamy formy.Smarujemy białkiem i układamy na blasze na natłuszczonym papierze i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

22.07.2011 06:59
Bardzo interesujący przepis, szczególnie zaiteresowało mnie to prażenie mąki, jestem ciekawa jak smakują takie pierniczki. Tylko to wyrabianie przez godzinę ... chyba jestem za leniwa, aby się zdecydować i robić. Choć kto wie?...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat