Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne makowce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
margaryna 12,5 dag
masa makowa 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne makowce

Mąkę przesiać do miski. Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną Kasię. W miarę potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową, zawijać na kształt makowców. Ciasta po zawinięciu w papier do pieczenia układać na blaszce, odstawić do wyrośnięcia i piec przez około 45- 50 minut.
RADA: Żeby makowce nie pękały można je nakłuwać na całej długości wykałaczką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.02.2014 11:16
moje ulubione
m1monika 17.01.2014 08:23
uwielbiam makowce :-)
Wafelek2601 10.10.2013 20:51
Lubię takie zawijane makowce
IKrakowianka 20.09.2013 19:38
coś wspaniałego
RenataZ-et 16.09.2013 22:34
wspaniale wygląda
07.03.2013 23:19
Twój makowiec wygląda przepysznie
Margo1 23.09.2011 07:13
pyszne
ewuniasta 13.07.2011 16:32
bardzo apetycznie wyglada
Iwusia 30.04.2011 22:29
piękne :)
Katarzyna/kate1980 20.04.2011 15:09
super
Justyna Jussstiii 20.04.2011 12:46
super
Gabriela7 20.04.2011 07:02
apetyczne
iwa643 20.04.2011 06:58
łądne
artur7 19.04.2011 07:23
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak