Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa z krewetkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z warzyw 1/2 litr
krewetki królewskie 250 g
trawa cytrynowa 1 gałązka
listki cytrynowe 4 sztuka
mleczko kokosowe 350 ml
sok z cytryny 2 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka
groszek cukrowy 100 g
papryczka chili 1 sztuka
kiełki soi 50 g
posiekane listki kolendry 2 łyżki
imbir 2 cm
pasta curry 2 czerwona
makaron ryżowy 150 (cienki)

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa z krewetkami

Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pastę curry przygotuj wcześniej również według wskazówek na opakowaniu (wymieszaj z oliwą i podsmaż chwilę na patelni).

Do gotującego się wywaru z warzyw dodaj pokrojoną w ukośne paski trawę cytrynową, liście cytrynowe, groszek cukrowy oraz imbir (podziel go na plasterki). Gotuj ok. 10 minut, dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, drobno posiekane chilli oraz krewetki i pastę curry. Wymieszaj dokładnie zupę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty.

Zupę podawaj z makaronem ryżowym, kiełkami soi i świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 14.02.2016 13:41
Cudowny smak i prezentacja!
Kate131 10.11.2011 08:57
ciekawa
maryśka 18.10.2011 10:38
ciekawa
pigila
pigila 19.08.2011 10:41
pycha
pigila
pigila 19.08.2011 10:41
super
jolaxa 16.06.2011 10:27
pycha
angelika14 14.05.2011 09:47
Fajny pomysł i smakowity na pewno a te zestawienie smaków --- zaskakujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak