Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście francuskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1
ciesto francuskie 1
pieczarki 300 g
cebula 3
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
curry do smaku
żółty ser do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście francuskim

Pierś umyć, wysuszyć oraz pokroić na duże kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i curry.

Cebulę i pieczarki pokroić oraz podsmażyć na maśle. Lekko doprawić do smaku.

Ciasto francuskie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć równe prostokąty. Wstawić je do lodówki na 10 minut.

Wyjmujemy ciasto i nacinamy paski po bokach. Na środku układamy kurczaka, pieczarki z cebulą i ser.

Zaplatamy ciasto na przemian tak, aby były przerwy pomiędzy paskami (na odparowanie kurczaka).

Gotowe wkładamy do lodówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie (lub na podkładce sylikonowej) na 15 minut.

Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 25minut w 200C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eewelina 06.01.2013 17:36
zrobię na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak