Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem ze śliwek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki słodkie 5 kg
cukier 1.25 kg
laska wanilii 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem ze śliwek

Śliwki umyć, wyjąć pestki i oczyścić z nadpsutych miejsc. Wrzucić śliwki do rondla wlać szklankę wody i gotować na słabym ogniu przez kilka godzin,odstawiając z ognia i po ostudzeniu znowu umieszczać na słabym ogniu.Pod rondel ze śliwkami najlepiej podłożyć płytkę ochronną by powidła się nie przypalały. gdy masa wygotuje się do polowy dodać cukier i gotować dalej aż powidła nabiorą ciemnobrunatnego koloru,staną się szkliste i z łyżki będą spadać dużymi płatami. Nałożyć do słojów i zawiązać celofanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 09.03.2012 14:57
pycha
mic 06.03.2012 15:11
i taki dżem dodac do nalesnikowego ciasta, super
pigila
pigila 31.08.2011 23:40
super
darus 22.06.2011 22:22
super
KasiaK90 28.05.2011 18:59
super
Juleczka20 22.05.2011 08:32
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak