Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka Owocowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
cukier 1 szklanka
margaryna 125 g
drożdże 100 g
mleko 3 szklanki
cukier wanilinowy 3 szt.
jajko 5 szt.
dżem truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka Owocowa

Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać 1kg mąki, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Mleko podgrzać. Margarynę roztopić. Do drugiej miski wlać 1,5szkl. ciepłego mleka, wsypać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, lekko zamieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do ciepłej margaryny dodać żółtka i wymieszać. Wyrośnięty rozczyn i margarynę z żółtkami dodać do mąki z cukrem, wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ugniatać dodając resztę mąki. Podzielić na 3-4 równe części. Rozwałkować i posmarować dżemem truskawkowym, zwinąć jak roladę i przełożyć do posmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki. Posmarować po wierzchu białkiem i posypać kruszonką(margaryna roztarta z mąką). Piec w 180*C ok 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak