Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
jajko 3 szt
masło 1 kostka
mleko 3/4 szklanki
mąka 5 szklanek
rodzynki
drożdże 300 g
cytrynka
woda 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z rodzynkami

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.
Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem. Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól, dodajemy po jednym jajku. Mieszamy aż składniki się połączą. Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki. Wsypujemy skórkę cytrynową (1 łyżka). Dodajemy stopione masło, mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.
Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 14.05.2011 18:35
Pięknie pachnie aż u mnie:)
Henryka2 18.04.2011 17:32
Puszysta i wyrośnięta!! Piękna!
agnieszka137 18.04.2011 16:49
świetne
oliwkowa
oliwkowa 18.04.2011 16:23
Uwielbiam ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak