Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste żeberka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kg
sos sojowy 6 łyżek
miód prawdziwy 4 łyżki
sos worcester 2 łyżki
ketchup 6 łyżek
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 10 g
kilka kropli chili
gin 2 cl
tymianek 1 (otarty)
olej 4 (z orzechów arachidowych)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste żeberka

> Żeberka ponacinać ostrym nożem. Wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem chili i ginu, zagotować, a następnie doprawić na ostro sosem chili i dodać gin. Tak przygotowaną marynatą polać żeberka, nakryć je pokrywką i odstawić na noc do lodówki. Co jakiś czas mięso obracać. Rozpalić grill lub jeśli ktoś posiada elektryczny to rozgrzać.
> Żeberka osączyć i położyć na grillu. Opiekać przez około 5 minut bezpośrednio nad źródłem ciepła. Następnie ruszt przestawić wyżej i dopiekać mięso tak długo, aż będzie chrupiące. Co jakiś czas żeberka smarować marynatą. Podawać z sałatką z czerwonej fasoli.
> Moim składnikiem który uważam że dobrze się skomponował z potrawą była przyprawa do żeberek z miodem.
> dla tych osób co nie wiedzą ile to ml 2 cl to podpowiem 20ml


Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak