Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne motylki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dkg
cukier puder 1 szklanka
jajko 1 szt
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mąka 2 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne motylki

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać reszte skladników. Wyrobić ciasto i włozyć na 2 godziny do lodówki. Stolnice posypać obficie mąką. Rozwałkowac ciasto na grubość około 1 cm. Wycinać motylki. Ułozyc je na blaszce, na papierze do pieczenia. Piec 8 minut w temp 180 C. Ostudzic na kratce i dekorować lukrem.
Smacznego!!!!

--> porcja na około 60 motylków
--> ciastka nie moga się przyrumienić podczas pieczenia, gdyz wtedy twardnieją
--> jesli już wam się zdarzy że się za bardzo przyrumienią, przełóżcie je dżemem i zostawcie na noc szczelnie zamknięte w metalowym pojemniczku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 13.07.2012 09:13
świetne są:)
mela25 12.04.2012 10:48
ale słodkie
kochanyptysiu 22.11.2011 11:43
moja córka bedzie zachwycona,zabieram do swojej ksiazki
Magdalena1110 14.05.2011 07:21
wyśmienite
traktorek 09.05.2011 12:53
aż szkoda zjadać
Ania56 06.05.2011 11:40
Ślicznie wygladają
Mysiunia 01.05.2011 13:10
świetne są :)
halina17 18.04.2011 11:15
Ładnie wyglądają ciasteczka motylki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak