Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z czekoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
margaryna 12 dag
śmietana 1 łyżka
dżem wiśniowy 5 łyżek
czekolada gorzka 10 dag
masło 1 łyżka
barwniki spożywcze do dekoracji
alkohol
lukier 1 bezowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z czekoladą

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, sól oraz mąkę wymieszaną z kakao, zagnieść ciasto i schłodzić . Po około 30 min, ciasto rozwałkować na cienki placek wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty, jeden ozdobić na brzegu ozdobnym wzorkiem z ciasta. Piec w temp.180st około 15-20 min Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i alkoholu, wylać całość na placek z brzegiem, odstawić do zastygnięcia . Dolny placek posmarować dżemem, przykryć ciastem z zastygniętą czekoladą. Wierzch udekorować lukrem bezowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 11:32
ślicznie udekorowany :)
halina17 18.04.2011 11:21
ładny mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak