Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kebab imama

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagnięcina 60 dkg
cebule 3 szt
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
bazylia 5 gałązek
pomidory 4 szt
ocet winny 4 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
pieprz
oliwa 6 łyżek
bulion 1 kostka
kasza 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kebab imama

Mięso myjemy i kroimy na 16 równych dość dużych kostek.Na 4 szpadki do szaszłyków nabijamy po 4 kawałki mięsa,oprószamy je sola czosnkową oraz pieprzem.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szaszłyki. 2 Cebule i czosnek obieramy i siekamy a następnie w niewielkim rondlu rozgrzewamy oliwę i przesmażamy je.Do rondla wrzucamy kaszę kuskus ,rozkruszamy kostkę bulionowa i dolewamy szklankę wody,dusimy 15 min na wolnym ogniu.Natkę pietruszki oraz bazylię siekamy i dodajemy do rondla.Pomidory myjemy obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry,podobnie pozostałą cebule.Ocet winny mieszamy z 1 łyżką oliwy i doprawiamy solą i pieprzem.Szaszłyki układamy na talerzu,obok dajemy kaszę kuskus i pomidory przekładamy krążkami cebuli.Całość polewamy sosem i dekorujemy bazylią oraz plasterkami cytryny.Podajemy z surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.07.2011 08:12
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak