Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
masło 15 dkg
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 torebki
sól szczypta
Nadzienie:
jabłka 1 kg
sok z cytryny 1 szt
cukier 7 łyżek
rodzynki 10 dkg
żółtko jajek 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z rodzynkami

Mąkę siekamy z zimnym masłem,wbijamy jajko,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto,schładzamy je w lodówce.Jabłka obieramy i kroimy w kostke i wkładamy do rondla,dodajemy sok z cytryny,rodzynki słodzimy i dusimy 5 min.Przekładamy na sito i studzimy.Ciasto dzielimy na dwie części ,mniejszą wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy ok 15 min i czekamy aż ostygnie.Pozostałe ciasto wałkujemy na placek o średnicy 28 cm ,z placka wycinamy krążek o średnicy 24 cm przekładamy go na talerz i wstawiamy do lodówki,ścinki ciasta zagniatamy formujemy placek o szerokości 3 cm i wylepiamy nim boki tortownicy,tworząc rant.Na spodzie podpieczonego ciasta rozkładamy jabłka z rodzynkami,przykrywamy krążkiem ciasta z lodówki dociskając brzeg do rantu.Smarujemy ciasto żółtkiem z mlekiem i pieczemy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 05.11.2013 21:53
pyyyszności!
ziutula
ziutula 13.07.2011 10:49
uwielbiam jabłka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak