Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    4 szt
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • kakao

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

  • margaryna

    1/2 kostki
  • woda

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy dodajemy do masy jajecznej,cały czas miksując, następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180 stopni.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

16.06.2017 13:10
smaczna babka

ben-ka

11.05.2017 09:08
Smaczna babeczka.

IZABELA29

08.05.2017 14:27
Apetyczna babeczka

pestka

26.04.2017 09:02
wygląda pysznie

2milutka

16.03.2016 23:46
prosta a smaczna :)

Barbara/zuza22_85

19.05.2012 11:22
apetyczna

polly66

12.05.2012 16:01
efektownie wygląda

bernadetta2

31.03.2012 18:20
smaczna

eli_555

07.07.2011 22:46
pięknie wygląda

ElizaT

14.06.2011 09:00
dla mnie super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat