Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kartoflanka kresowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dkg
łopatka wieprzowa 30 dkg
pieprz ziarnisty 2 szt
ziele angielskie 2 szt
cebula 2 szt
smalec 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
chrzan starty 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
cukier
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
włoszczyzna 1 (bez kapusty)
natka pietruszki 1 łyżka
tymianek 1/2 (suszony)
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kartoflanka kresowa

Włoszczyznę obieramy i razem z mięsem wkładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą dodajemy pieprz,ziele angielskie liść laurowy i gotujemy.Jabłka i cebulę obieramy,cebulę kroimy w kostkę a jabłka w słupki i skrapiamy je sokiem z cytryny.Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i zalewamy gorącym przecedzonym wywarem i gotujemy na małym ogniu 15 min.Na rozgrzanym smalcu zarumieniamy cebulę,dodajemy jabłka,posypujemy tymiankiem i jeszcze chwilkę smażymy.Ugotowane mieso kroimy w kostkę dodajemy do zupy razem z jabłkami i cebulą,mieszamy i gotujemy jeszcze z 10 min.Następnie dodajemy starty chrzan i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.09.2011 19:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak