Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oładki galicyjskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
jajko 4 szt
cukier puder 3 łyżki
rodzynki 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat szczypta
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: oładki galicyjskie

Ziemniaki obieramy i myjemy,ścieramy na tarce o małych otworach i odciskamy nadmiar soku.Zółtka oddzielamy od białek.żółtka ubijamy z cukrem i śmietaną i dodajemy do masy ziemniaczanej,następnie wsypujemy mąkę ,cynamon i rodzynki i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.Kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 14.04.2012 19:44
niezłe danko
kamyk 06.01.2012 10:29
nazwa też fajna
Krystyna32 12.11.2011 09:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak