Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś na dziko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 szt
słonina 8 dag
tłuszcz do smażenia 6 łyżek
cebula 3 szt
mąka 4 łyżki
wino czerwone wytrawne 2 kieliszki
sól do smaku
kapusta biała 1 szt
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś na dziko

Gęś opłukać, osaczyć i natrzeć wymie­szaną z utłuczonym jałowcem solą, naszpikować słoniną. Przekłuć na wylot pierś gęsi i wsunąć w otwór słoninę po­krojoną w słupki. Część tłuszczu rozgrzać, obrumienić gęś z każdej strony. Podzielić na części, podlać wodą i dusić do mięk­kości pod przykryciem 40 minut. Poszatkować kapustę, dodać do duszącej się gęsi po ok. pół godzinie duszenia. Cebulę po­kroić w piórka, zeszklić, dodać do dusze­nia. Z reszty tłuszczu i mąki zrobić za­smażkę, dodać do duszenia. Podlać mięso czerwonym winem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak