Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z pieca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
jogurt naturalny 200 ml
oliwa do smaku
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z pieca

Dynię obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią kawałki dyni, skrapiamy delikatnie oliwą i prószymy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni. Pieczemy do miękkości, około 30 minut, wszystko zależy od gatunku dyni i piekarnika, ostatnie 5 minut przeznaczamy na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić). W między czasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z 1 łyżką oliwy, z 1 łyżeczką kuminu oraz solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Upieczoną, gorącą, słodziutką dynię serwujemy z zimnym, ostrym sosem jogurtowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 06.06.2011 22:54
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak