Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z morelami i jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 30-40 dag
woda 1 szkl
sól szczypta
Pieprz biały mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
curry
banan suszony 10 dag
oliwa 2 łyżki
jabłka 4-5 kompotowe

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z morelami i jabłkami

Mięso pokroić w poprzek włókien a cienkie paseczki, lekko posolić, oprószyć białym pieprzem, imbirem mielonym, curry, przykryć, odstawić na 60 minut do lodówki. Morele zalać szklanka wody, odstawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić przygotowanego wcześniej indyka, szybko przesmażyć. Zmniejszyć ogień, przykryć, poddusić. Morele odcedzić, wodę zachować, morele pokroić w cienkie paski. Dodać do indyka razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami. Wlać wodę z moczenia moreli. Przykryć, dusić aż jabłka się rozpadną. Zamieszać dokładnie. W razie potrzeby doprawić, ponieważ danie powinno być słodko-kwaśne. Podawać na gorąco, najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak