Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z papryką i pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 30-40 dag
duże jędrne pomidory 2-3 szt
cebula 2 szt
białe wino 1/4 szkl
jogurt naturalny 1/4 szkl
oliwa 3 łyżki
żółtko jajek
sól
Pieprz biały mielony Prymat
gałka muszkatołowa
cukier
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z papryką i pomidorami

Mięso pokroić w plastry. Wymieszać dużą szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę oliwy. Mieszaniną posmarować plastry mięsa, przykryć, odstawić na 60 minut do lodówki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wybrać miąższ. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić jak najcieniej w talarki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory i paprykę, smażyć 5 minut, mieszając. Wlać wino, dusić na małym ogniu do miękkości warzyw, pod koniec dodać szczyptę cukru. Przygotować sos: połączyć jogurt z żółtkiem, przyprawić mieloną papryką i gałką. Dodać do warzyw, wymieszać, przykryć, rondel zdjąć z ognia. Na suchą gorącą patelnię wrzucić filety, usmażyć na rumiano z obu stron. Dodać do warzyw. Rondel postawić na małym ogniu, dusić potrawę jeszcze 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 18.04.2011 23:44
może być na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak