Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z musem rabarbarowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

stopione masło 90 gram
zmielone migdały 1 łyżka
jajko 1 szt
cukier 250 gram
mąka pszenna 40 gram
mąka ziemniaczana 25 gram
rabarbar 700 gram
cukier wanilinowy 1 szt
kunfitura poziomkowa truskawko 150 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
śmietana 30% 400 ml
woda 1 szkl
herbatniki 160 gram
galaretka poziomkowa 1 szt.
wino różowe 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z musem rabarbarowym

Nagrzać piekarnik do 200st. Herbatniki zmielić na pył, dodać migdały, połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową spód tortownicy i włożyć na ok. 15 min do lodówki. W tym czasie utrzeć jajko z cukrem (50g) i łyżką wody. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Masę biszkoptową nałożyć na ciasteczkowy spód i piec przez 15 min. Upieczony spód wyjąć z pieca i ostudzić.
Rabarbar (odłożyć parę łodyg na wierzch) pokroić w plastry i dusić z cukrem (100g), cukrem waniliowym i 75 g konfitur przez około 15 minut. Dodać pół opakowania galaretki i żelatynę, wymieszać aż się rozpuszczą i ostudzić. Śmietanę (200ml) ubić na sztywno i wymieszać z masą rabarbarową.
Ostudzony spód ciasta lekko nasączyć, posmarować resztą konfitur i nałożyć mus rabarbarowy.
Resztę rabarbaru pokroić ukośnie na małe kawałki. Wino podgrzać ze szklanką wody i cukrem (100g) i dusić w nim kawałki rabarbaru około 3-4 minuty. Rabarbar wyjąć, a w winie rozpuścić pozostałą część galaretki, ostudzić. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na rabarbar ułożony na cieście i pozostawić do całkowitego stężenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak