Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik nowogrodzki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 50 dkg
włoszczyzna 1 pęczek
buraki 4 szt
sól
rabarbar 40 dkg
zsiadłe mleko 6 szklanek
śmietana kwaśna 1 szklanka
koperek 2 pęczki
szczypiorek 1 pęczek
ogórki 3 szt małe
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik nowogrodzki

Mięso myjemy,włoszczyznę obieramy i myjemy.Gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny i pod koniec gotowania solimy i odcedzamy.Buraki obieramy myjemy i kroimy na plasterki.Przecedzony bulion gotujemy dodajemy buraki i trzymamy na małym ogniu kilka minut,nie gotujemy bo zupa straci kolor,następnie studzimy..Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce.Ogórki obieramy kroimy i odciskamy nadmiar soku.Szczypiorek i koperek drobno siekamy a mięso kroimy w drobną kostkę.Przestudzony wywar przecedzamy,łączymy go zsiadłym mlekiem,wlewamy sok z rabarbaru tyle żeby chłodnik był kwaśny i śmietanę ubijamy trzepaczką przez kilka minut i schładzamy.Dodajemy mięso,ogórki szczypiorek i koperek doprawiamy do smaku solą i ponownie schładzamy.Podajemy z jajkami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 17.04.2011 09:39
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak