Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba Blue

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretki
jajko
cukier
ananas w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Baba Blue

składniki: * 75 dkg sera białego półtłustego Piątnica
* 50 g masła albo margaryny
* 3 duże jajka
* 1 czubata szklanka cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 galaretki szafirowe
* 1 galaretka turkusowa
* 1 galaretka niebieska - wszystkie firmy Wodzisław
* 1 puszka 400g ananasów w lekkim syropie
* na polewę: 1/3 szkl. śmietany kremówki 30%
* 1 łyżka cukru pudru
* 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
* do ozdoby: srebrne groszki cukrowe

sposób przygotowania: 3 galaretki (po jednej z rodzaju) rozpuściłam każdą oddzielnie w 200 ml gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę. Jajka sparzyłam i wybiłam do miski, dodałam cukier i ubiłam na puszystą masę. Następnie dodałam zmielony ser, rozpuszczone masło i sok z cytryny, wymieszałam dokładnie aż składniki dobrze się połączyły. Masę podzieliłam na 3 części - było tego po ok. 300 ml na część. Do pierwszej dodałam lekko tężejącą galaretkę niebieską i wymieszałam. Wlałam do lekko posmarowanej wewnątrz olejem i schłodzonej w lodówce formy na babkę z kominem. Odstawiłam do zastygnięcia. Następnie drugą porcję masy wymieszałam z galaretką szafirową i wlałam do formy, odstawiłam do stężenia. Tak samo przygotowałam 3 część, wlałam do formy i odstawiłam do lodówki.
Ananasy odsączyłam z syropu, pokroiłam na małe kawałki. Syrop zmieszałam z wodą tak żeby uzyskać 400 ml płynu, podgrzałam i rozpuściłam w nim ostatnią galaretkę. Gdy zaczęła tężeć zmieszałam z kawałkami owoców i wlałam jako ostatnią warstwę do formy. Całość odstawiłam na kilka godzin aby dobrze zastygło.

Aby wyjąć babkę najpierw należy lekko, palcami, naruszyć galaretkę przy brzegach formy a następnie przyłożyć ją do talerza odwracając do góry dnem. Jeśli deser nie odejdzie sam to można sobie pomóc przy pomocy...suszarki do włosów :-) ciepłym strumieniem lekko nagrzewając ścianki formy.

Przed podaniem wierzch ozdobiłam polewą z lekko ubitej śmietany z cukrem dodając do niej namoczoną i rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę. Gdy zgęstnieje polałam wierzch i ozdobiłam srebrnymi groszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 23.11.2013 09:28
Rewelacja i kropka!
SmacznaPyza 30.05.2013 19:10
też bardzo lubię niebieski :)
iza0823 29.05.2013 20:43
w moim ulubionym kolorze ;D
angelika14 02.03.2013 16:28
świetna babeczka, idealna na urodziny dziecka, spróbuję upiec taką samą
smerfetka79 12.05.2012 12:45
wygląda bajecznie:)
smerfetka79 12.05.2012 12:45
wygląda bajecznie:)
ilka_86 13.02.2012 09:51
śliczna
Anna169Hosz 21.12.2011 09:46
Prawdziwe cudo- robi wrażenie!!!
BozenA 15.09.2011 19:08
super
BozenA 15.09.2011 19:08
super
monika141 08.09.2011 09:53
śliczna babka
Misia90 03.09.2011 21:10
ekstra
Marysia 03.09.2011 20:53
super
Karolina69 03.09.2011 08:54
fajne
Faustyna 04.08.2011 16:35
Ależ ona wspaniale wygląda. Nie wiadomo czy na taki deser tylko patrzeć, czy go zjeść. Wspaniały! Cudowne kolory!
caroline1983 30.07.2011 23:54
ale nietypowe kolorki, super :)
eli_555 15.05.2011 23:07
ale fajna
Karolina92 04.05.2011 11:00
przefantastycznie wyglada!!!!!!!!!
owca441 03.05.2011 17:04
jak lazurowe wybżerze
Agnieszka_B 27.04.2011 19:37
Cudna babka!!
eduszo
eduszo 26.04.2011 09:27
Fajna.
Katarzyna/kate1980 17.04.2011 21:09
jaka śliczna
aginaa 17.04.2011 10:03
sliczna baba, jak z bajki :)
ada12302 16.04.2011 22:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak