Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nadziewana indyczka na słodko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyczka 1 szt
sól
ryż 10 dkg
wątróbka drobiowa 10 dkg
orzechy włoskie 5 dkg
morele suszone 10 dkg
rodzynki 5 dkg
masło 2 łyżki
olej do smażenia
estragon 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 6 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: nadziewana indyczka na słodko

Indyczkę oczyszczamy,myjemy,osuszamy i nacieramy solą i pieprzem,papryką oraz estragonem,odstawiamy do lodówki na 12 godzin.Przygotowujemy nadzienie-ryż gotujemy i osączamy na sitku.Wątróbkę myjemy i przesmażamy na oleju a następnie siekamy.Orzechy zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach wyciągamy i obieramy ze skórki i również siekamy.Morele i rodzynki moczymy pół godziny w ciepłej wodzie i tniemy na paseczki.Wszystkie składniki nadzienia łączymy,dodajemy masło i starannie mieszamy,doprawiamy imbirem,zmiażdżonymi gozdzikami solą oraz pieprzem.Indyczkę nadziewamy dość luznie spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką.Przekładamy do brytfanny podlewamy wodą i pieczemy conajmnie 2 godziny w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Często podlewamy sosem w czasie duszenia.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 01.08.2011 21:45
znakomita
marta1371 08.05.2011 00:38
Chętnie zjadłabym na obiad nadziewaną indyczkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak