Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baby podolskie z szafranem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 130 dkg
mleko 625 ml
jajko 30 szt
masło 25 dkg
drożdże 10 dkg
cukier 40 dkg
migdały 6 dkg
wanilia 1/2 laski
Szafran nitki Prymat szczypta
spirytus 75 ml
sól
tłuszcz do formy
bułka tarta pikantna

Przepis i sposób przygotowania na: baby podolskie z szafranem

Szafran zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 dni.Drożdże rozrabiamy w niewielkiej ilości wody.Żółtka z 30 jaj ucieramy na parze do momentu aż masa będzie pulchna i biała.Masło topimy i je klarujemy.Migdały przelewamy wrzątkiem,ściągamy z nich skórki podsuszamy i ucieramy.Gotujemy 375 ml mleka i zalewamy 35 dkg mąki mieszamy aby nie utworzyły się grudki,następnie dodajemy resztę mleka,wlewamy drożdże utarte żółtka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min.Następnie wsypujemy pozostałą mąkę,dodajemy masło i ucieramy wszystko około 1 godziny.Do masy wsypujemy cukier utarte migdały,wanilię,rodzynki i spirytus z szafranem i doprawiamy szczyptą soli.Całość ucieramy jeszcze 5 min.Z 10 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta,lekko mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką form,napełniając je trochę mniej niż do połowy.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.11.2011 00:04
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak