Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z agrestem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
cukier 20 dag
mąka 30 dag
jajko 8 szt.
cukier waniliowy 1 op.
masło 10 dag
mleko 200 ml
sól
agrest 1 słoik
twaróg 50 dag
budyń waniliowy 1 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
płatki migdałowe 5 dag
cukier puder 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z agrestem

Drożdże wymieszać z łyzka cukru, aż mieszanka stanie się płynna. Makę wsypać do miski, wbić jedno jajko, dodać 4 dag cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy. Stopić 5 dag masła, wlać zimne mleko, wymieszać. Drożdże i mieszankę z mlekiem dodać do mąki. Wszystkie składniki wyrabiać 3 minuty mikserem na gładkie, jednolite ciasto, przykryć , odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Agrest odsączyć na sitku. Ciasto zagnieść rozwałkować, przełożyc na natłuszczoną blachę, ponownie odstawic na 15 min. Resztę masła stopić przestudzić. Twaróg utrzec z żółtkami, dodać 12 dag cukru, budyń w proszku i skórkę z cytryny, wyrobić. Białka ubić z pozostałym cukrem. Małymi porcjami dodawać do twarogu masło i piane z białek. Masę rozsmarowac na cieście, obłożyć agrestem, posypac płatkami migdałów. Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 175 stopni. Ostudzony sernik oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.11.2013 12:38
pyszny serniczek
Anna141
Anna141 16.05.2011 09:27
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak