Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek migdałowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1.5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
orzechy zmielone 6 dkg
masło 25 dkg
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek migdałowy

Polewa: szklanka słodkiej śmietanki, 10dkg obranych zmielonych migdałów, 25dkg cukru, olejek migdałowy.
Przesianą mąkę posiekać z ciepłym masłem,dodać cukier puder, migdały i żółtka. Zagnieść ciasto i owinąć w folię lub pergamin i włożyć na 25minut do lodówki.Rozwałkować placek na grubość dwóch cm, ułożyć w wysmarowanej masłem formie i nakłuć widelcem. Piec ciasto na złoty kolor w 200stopniach. śmietankę gotować z cukrem aż zawrze i zmniejszyć ogień gotując jeszcze półgodziny. Kiedy zgęstnieje dodać migdały i wlać olejek. Gotować 10minut, a lekko ostudzoną polewę rozsmarować na upieczonym cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 25.01.2013 20:32
smaczne ciasto
IKrakowianka 11.09.2012 19:08
Świetny przepis
malaczarna23 25.06.2011 09:40
lubię mazurka
KasiaK90 09.06.2011 08:44
super
Katarzyna/kate1980 08.06.2011 21:24
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak