Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 110 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
cukier puder 110 gram
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 30.05.2013 19:42
śliczny wyszedł
Grazyna0211 24.04.2013 10:45
wyrośnięty i równy wprost idealny
alaaa 16.03.2013 20:01
faktycznie, idealny biszkopt
barbara11561 06.11.2012 16:27
pięknie wyrośnięty i równiutki,super:)
ben-ka 10.10.2011 09:35
Ale wyrośnięty:) taka podstawa pod tort to jest to!
Mariusz10 09.08.2011 18:11
piękny!!!brak mi słów
kotlet 26.07.2011 23:16
jeszcze tylko czymś go przełożyć i jest pyszny
Ewelina38 30.05.2011 09:41
piękny, taki DUŻY i PUSZYSTY !!!!
anemon 17.05.2011 15:56
Swoje osobiste doświadczenia na temat pieczenia biszkoptów zamieściłam na swoim blogów, jesli ktoś zachce skorzystać, to zapraszam: http://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/275/jak-upiec-biszkopt-idealny-.html
anemon 28.04.2011 06:36
Dziękuję, za miłe słowa.
Iwona51
Iwona51 27.04.2011 15:58
pogratulować pracy
anemon 19.04.2011 08:21
mysza666, też mi się kiedyś biszkopt piekł z górką, wg tego przepisu zawsze wychodzi równy.
mysza666 19.04.2011 07:50
Jaki ładny ci wyszedł:) Mi zawsze środek zbyt wyrasta
caroline1983 16.04.2011 16:19
Biszkopt lubię nawet bez dodatków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak