Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z borówek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 4 szklanki
cukier 3 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówek

Borówki umyć,przebrać z listków osuszyć. Jedną szklankę owoców rozgnieść, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. następnie gotować je na niewielkim ogniu przez mniej więcej 10 minut,dodać sok z cytryny i dalej gotować aż do zgęstnienia dżemu. Wówczas wrzucić resztę borówek i wciąż gotować przez kolejne 20minut mieszając co jakiś czas. Gotowy ciepły dżem przelać do słoików i dokładnie zakręcić. Przechowywać w suchym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 01.06.2012 12:33
Własnoręcznie przygotowany dżemik zawsze będzie smaczniejszy od kupnego.
Kikiriki 29.03.2012 09:19
muszę zrobić
malaczarna23 24.07.2011 18:23
super
anja3107 28.05.2011 09:32
pyszny
iga2 28.04.2011 16:23
pyszny
KasiaK90 21.04.2011 10:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak