Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka moussaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 70 dag
mięso mielone pół kg
cebula 3 szt
pomidory pół kg
masło 6 dag
mąka 4 łyżki
mleko 1 l
jajko 2 szt
ser tarty 30 dag
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka moussaka

Ziemniaki obrać, ugotować (ja zrobiłam to na parze przez 20 minut), pokroić w grube plastry.

Cebule posiekać, zeszklić na oliwie.

Mięso zmielić, podsmażyć, dodać cebulę, obrane ze skorki, posiekane pomidory, przyprawy i dusić 10 minut.

Bakłażany pokroić na plastry, podrumienić na łyżce oliwy lub na suchej patelni grillowej (lub w piekarniku przy funkcji grill).

Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę, wlać mleko, przyprawić. Gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wymieszać z serem i jajkami.

W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwę ziemniaków, na niej warstwę bakłażanów, potem mięso, warstwa bakłażanów i sos beszamelowy.

Piec 45 minut w 180stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 07.12.2011 08:46
dziekuję :)
Zoso 06.12.2011 19:26
smacznie wygląda
dorota20w 16.04.2011 19:52
dziekuję :)
pawel6 16.04.2011 11:43
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak