Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa-krem z groszku zielonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar z kości 2.150 l
groszek zielony 1000 g
masło 50 g
mąka pszenna 30 g
śmietana 200 ml
żółtko jajek 2 szt
cukier 1 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa-krem z groszku zielonego

Groszek(z puszki)odcedzić.Część groszku pozostawić w całości,resztę przetrzeć.Przyrządzić jasno żółtą zasmażkę z mąki i masła i nieco przestudzić.Wywar odcedzić,odmierzyć,wlać zasmażkę i śmietanę i raz zagotować.Dodać przetary groszek i dobrze wymieszać.Zupę zaprawić żółtkiem i doprawić solą i cukrem do smaku.Krem z groszku podać z dodatkiem pozostawionego w całości groszku w filiżankach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak