Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec Wielkanocny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
śmietana słodka 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
masło stopione 5 dag
drożdże 3 dag
śmietana do posmarowania 2 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec Wielkanocny

Drożdże rozpuścić w śmietanie ,dodać przesianą mąkę,cukier,sól , żółtka oraz stopione masło.Wyrobić gładkie i lśniące ciasto,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części z które delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem ,ciasto przełożyć do okrągłej formy z kominkiem ,posmarować śmietanką i ewentualnie posypać makiem .Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia .
Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 17.04.2011 21:11
super wygląda
SmacznaPyza 15.04.2011 18:52
pięknie wyrośnięty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak