Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka peklowana pieczona w piekarniku

5.0
(93)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Soczyste, delikatne mięso oraz chrupiąca skórka, sprawiają że golonka pieczona w piekarniku to danie, które cieszy się olbrzymią popularnością w Polsce i w Niemczech. Nic dziwnego, tak przyrządzonej potrawie nie sposób się oprzeć. Wypróbuj ten przepis na pieczoną golonkę i przekonaj się sam!

Składniki:

golonki 2 szt
czosnek 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
woda 2 litry
tłuszcz
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
tymianek 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka peklowana pieczona w piekarniku

Golonka pieczona w piekarniku to kultowe danie kuchni polskiej oraz kuchni niemieckiej. Z tego przepisu dowiesz jak samodzielnie je przygotować m.in. jak należy je peklować i piec w piekarniku.  

Już po zapeklowaniu, smak mięsa możesz podkręcić za pomocą marynat Prymat (np. o smaku piwa z miodem, o smaku ciemnego piwa lub o smaku whisky). Innym sposobem jest podlanie pieczonej w piekarniku golonki szklanką ciemnego piwa. 

W przegotowanej, ostudzonej wodzie rozpuścić sól peklową, dodać wszystkie przyprawy i zmiażdżony czosnek. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć umyte i oczyszczone golonki (powinny być całe zanurzone). Odstawić do lodówki minimum na trzy doby, od czasu do czasu obracać.

Po 3 dniach wyjąć golonki z zaprawy, ponacinać skórkę w kratkę, ułożyć na natłuszczonej blaszce.

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 2,5 godziny, podlewając wodą w miarę potrzeby.

Golonka pieczona w piekarniku znakomicie smakuje podana z chlebem, musztardą i kiszoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Les 09.02.2024 11:35
Sol peklowa i pieczenie 190 stopni?? Zdrowia życzę
ankaryba 11.09.2013 10:41
mój tata uwielbia :-)
Wacław 01.01.2013 13:39
dla mnie tez pychaaaaaaaaaaaaaaaa !
Ada-Gaba 01.01.2013 08:37
pyszna goloneczka
jeta72 04.09.2012 12:09
to coś dla mojego taty :-)
cooleczka 12.08.2012 12:48
pieczonej jeszcze nie próbowałam
Rybciia 12.07.2012 13:13
super!!!
Papryczka 27.05.2012 20:52
najlepsze mięsko
Łukasz15 01.05.2012 07:57
smaczna
anemon 24.04.2012 18:35
Wspaniale wygląda i jestem pewna, że tak samo smakuje.
olkaaa 05.04.2012 07:42
mniam
cooleczka 18.02.2012 19:41
w piekarniku jeszcze nie próbowalam :)
jerry1 06.02.2012 15:45
rewelacyjna!
Wafelek2601 06.01.2012 00:22
uwielbiam golonkę
Mariusz10 31.12.2011 15:33
dla mnie bomba
gacopierz23 30.12.2011 15:33
mój mąż jest zachwycony
MAR3STA 26.12.2011 13:47
super!
smakoszek 14.11.2011 12:40
uwielbiam taka goloneczkę:)
Seba 06.10.2011 09:28
pycha
owca441 28.09.2011 17:53
pyszna
GGABI 10.09.2011 20:39
super
caroline1983 13.08.2011 23:37
fajna i smaczna goloneczka :)
FAFIK 19.06.2011 22:20
Smaczna
Ania67 18.06.2011 16:14
ekstra
ziutula
ziutula 15.06.2011 16:01
a skórka jest najlepsza....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak