Przepis i sposób przygotowania na: Golonka peklowana pieczona w piekarniku
Golonka pieczona w piekarniku to kultowe danie kuchni polskiej oraz kuchni niemieckiej. Z tego przepisu dowiesz jak samodzielnie je przygotować m.in. jak należy je peklować i piec w piekarniku.
Już po zapeklowaniu, smak mięsa możesz podkręcić za pomocą marynat Prymat (np. o smaku piwa z miodem, o smaku ciemnego piwa lub o smaku whisky). Innym sposobem jest podlanie pieczonej w piekarniku golonki szklanką ciemnego piwa.
W przegotowanej, ostudzonej wodzie rozpuścić sól peklową, dodać wszystkie przyprawy i zmiażdżony czosnek. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć umyte i oczyszczone golonki (powinny być całe zanurzone). Odstawić do lodówki minimum na trzy doby, od czasu do czasu obracać.
Po 3 dniach wyjąć golonki z zaprawy, ponacinać skórkę w kratkę, ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 2,5 godziny, podlewając wodą w miarę potrzeby.